Efteråret er over os, og for mange ejere af autocampere betyder det slutningen på en lang sommersæson med frihed, natur og uforudsigelige eventyr. Men der er én tilbagevendende irritation, der deles af mange autocamperturister: skiltning til campingpladser, som er lukkede for sæsonen. Det er frustrerende at følge en skiltet rute hen til en campingplads, kun for at opdage, at den er lukket for sæsonen – en situation, som danske autocamperturister såvel som udenlandske besøgende også oplever herhjemme.

Udfordringen med manglende skiltning og fleksibilitet
For mange autocamperejere, både danske og udenlandske, handler livet på vejene om frihed. De spontane beslutninger og fleksibiliteten i at kunne parkere og overnatte, hvor og når man ønsker, er essensen af autocamperlivet. Ofte bliver campingpladserne benyttet, når der er behov for at tanke op på vand, få ladet batterierne eller tage en velfortjent, varm bruser. Men hvad gør man, når campingpladserne, man regner med at kunne bruge, viser sig at være lukkede uden nogen synlig information om det på forhånd?

Brug skuldersæsonen fornuftigt

På den netop overståede landdistriktskonference i Vejle blev der af minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, peget på landdistrikternes muligheder for at øge indtægterne i ydersæsonen. Danmark besøges af et stigende antal autocamperturister udenfor højsæsonen, og der er en tendens til, at flere turister søger mod Danmark i skuldersæsonen.
Ministeren refererede i sin tale på konferencen til ministeriets udspil vedrørende turismen i landdistrikterne og understregede, hvorfor det er relevant at styrke denne form for turisme, og hvordan den kan få positiv indflydelse på landdistrikterne. Turister bringer indtægter til landdistrikterne, hvilket kan være en afgørende økonomisk faktor for de lokale virksomheder, herunder detailhandlen og mindre erhverv, især uden for højsæsonen. Dette kan skabe kontinuitet i kundegrundlaget og støtte lokale arbejdspladser.
“Der er en stigende efterspørgsel efter alternative overnatningsformer tæt på naturen, hvilket kræver en gennemgang af lovgivninger som planloven og campingreglementet for at give kommuner mere fleksibilitet i planlægningen af naturnære overnatningstilbud,” sagde ministeren på konferencen.

AutoCamperRådets formand, Hans Bækvang, og bestyrelsesmedlem i rådet, Jørgen Nielsen, deltog i konferencen i Vejle. Begge kunne konstatere, at der ikke blev talt meget om autocamperturismen, og benyttede derfor lejligheden til at netværke med de øvrige deltagere og gjorde opmærksom på, at autocampere ikke er afhængige af højsæsoner og derfor kunne bidrage til en kontinuerlig turisme. Autocamperturismen kunne således udnytte disse forhold og initiativer til at blive en stærkere drivkraft for økonomisk vækst og sammenhængskraft i landdistrikterne.

Danske regler for skiltning mangler en løsning for campingpladser
Som i Sverige gælder det også i Danmark, at vejskilte skal tages ned eller dækkes til, hvis tilgængeligheden er lav, f.eks. uden for åbningstiden. Men på grund af traditionen for, at campingpladser betragtes som årstidsbundne, bliver disse skilte ofte stående, selv når pladserne er lukkede for vinteren. Dette skaber forvirring og irritation, især for udenlandske turister, som måske ikke er klar over de danske sæsonmønstre.

Moderne autocampere og vintercamping – en overset mulighed
Tidligere var campinglivet i Danmark primært en sommeraktivitet, men moderne autocampere er i dag så veludrustede, at de kan benyttes året rundt, også til vintercamping. Flere og flere danskere samt turister fra Tyskland, Holland og Frankrig ønsker at opleve Danmark uden for højsæsonen. Og med det stigende antal autocampere i Europa er det på tide at overveje, om skiltningen bør opdateres til at afspejle dette.

Løsningen: Enkel information til gavn for alle
For campingpladsejere ville en enkel løsning være at dække skiltet til, når pladsen er lukket, eller opsætte en informativ skiltning om, hvornår pladsen åbner igen. Det er en lille handling, der kunne have stor betydning for gæsternes oplevelse af Danmark som campingdestination. Det ville desuden styrke det image, vi ønsker at give som et land, der byder velkommen til autocamperturister året rundt.

En lille indsats for en stor forskel
For mange autocamperejere er friheden ved denne rejseform afgørende, men følelsen af at blive vildledt af mangelfuld skiltning kan hurtigt ødelægge oplevelsen. Det ville være en enkel og effektiv måde at skabe goodwill på og sikre, at autocamperturister ikke forlader Danmark med en negativ oplevelse, der kunne være undgået.
Så til campingpladsejerne: Hvor svært kan det være at tage hensyn til de mange autocamperturister ved blot at dække en vejviser eller to?


Tidligere artikelÅrets julefrokost i DACF – en uforglemmelig begivenhed i Fredericia
Næste artikelDanmark skal udnytte potentialet