Styrket mission og stor debatlyst prægede ACR’s generalforsamling

113

AutoCamperRådet (ACR) afholdt lørdag sin ordinære generalforsamling hos DCU Odense, hvor 13 stemmeberettigede deltog. Anne Norup blev valgt som dirigent, og Gert Melchiorsen som referent. Generalforsamlingen bød på en beretning fyldt med indsigt i ACR’s arbejde i 2024 – et år præget af både udfordringer og fremgang for autocamperturismen i Danmark.

Ny mission og vision sætter kursen fremad
Et vigtigt punkt i beretningen var præsentationen af ACR’s justerede mission og vision, som blev til efter et temamøde mellem bestyrelsen og medlemsforeningerne. ACR’s mission lyder nu: “ACR skal samle og styrke autocampernes forhold i Danmark nu og i fremtiden”, og visionen: “ACR skal arbejde for at Danmark bliver attraktivt for autocamperturismen.” Selvom formuleringerne er fra 2025, blev de medtaget i beretningen for 2024, da de markerer en vigtig milepæl for rådet.

Stort datagrundlag: 1.200 besvarelser i spørgeundersøgelse
En anden central indsats var gennemførelsen af en omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt næsten 1.200 autocamperejere. Undersøgelsen, som blev forestået af bestyrelsesmedlemmerne Gert Melchiorsen og Ebbe Lilliendal, bekræftede blandt andet, at 70 % af ejerne bruger deres autocamper hele året – typisk med korte ophold – og benytter sig af mange forskellige overnatningsformer. Undersøgelsen viste også, at autocamperturister lægger et væsentligt beløb i lokalområderne, når de overnatter, handler og besøger seværdigheder.

Kontingentdiskussion vakte størst debat
Det punkt, som vakte størst debat på generalforsamlingen, var spørgsmålet om kontingentbidraget fra de fire tilsluttede medlemsforeninger. Den mindste af foreningerne, DK-Autocamp, ønskede at begrænse sine indbetalinger til ACR og stillede spørgsmål ved, hvorfor hver forening skulle betale et grundgebyr for medlemskab – uanset størrelse. Det førte til en længere og engageret diskussion.
Efter megen debat var der enighed om kontingentet for det kommende år, idet der blev fundet et kompromisforslag, som alle fire tilsluttede foreninger kunne tiltræde og som også tilgodeser DK-Autocamp, der har færrest medlemmer blandt de fire foreninger.

Udskiftning i bestyrelsen – tak til Helmut Madsen
I forbindelse med generalforsamlingen meddelte Helmut Madsen, at han træder ud af ACR’s bestyrelse. Som nyt bestyrelsesmedlem indstillede DK-Autocamp John Christiansen. Helmut Madsen blev takket for sin store indsats i rådet – en indsats, der blev anerkendt med stående applaus fra de fremmødte.

Presseomtale og politisk arbejde
2024 var endnu et år, hvor mediernes dækning af autocampere ofte havde negativt fortegn. ACR tog aktivt del i debatten ved at stille op til interviews, sende læserbreve og indgå i dialog med lokale politikere. Der er dog også fremgang at spore: Flere kommuner har i årets løb henvendt sig til rådet for at få bedre indsigt i autocamperturisternes behov – og mange har fået øje på det potentiale, som en velplaceret autocamperplads rummer for det lokale erhvervsliv.

Etik, skiltning og samarbejde med campingpladser
ACR har i 2024 opdateret sin populære pjece om Moral og Etik, som stadig udgives på dansk, tysk og engelsk. I relation til skiltning understreger rådet, at man bør respektere alle skilte, også selv om man vurderer dem som uretmæssige – “for hvem har lyst til at være gæst et sted, hvor man ikke er velkommen?”, som det blev sagt.
I 2025 vil ACR desuden tage initiativ til dialog med danske campingpladser for at tilpasse deres tilbud til autocamperturister – til gavn for begge parter.

4250-sagen og arbejdet med campingregulativet
EU har nu vedtaget ændringerne i den såkaldte 4250-sag, og selv om det endnu varer, før lovgivningen implementeres i Danmark, er sagen i fremdrift. Samtidig arbejder ACR fortsat for at få indflydelse på regeringens arbejde med fremtidens campingregulativ. Trods afslag på at få direkte plads i den relevante arbejdsgruppe, er ACR repræsenteret via DCU’s landsformand og ACR-bestyrelsesmedlem Anne-Vibeke Isaksen. Rådet havde også et konstruktivt møde med minister Morten Dahlin, hvor ønsket om flere bondegårdspladser og frie stellpladser blev drøftet.

Områdeambassadører og stærkt samarbejde
Et af ACR’s store aktiver er de 17 områdeambassadører, som lokalt holder øje med presseomtale, deltager i møder og støtter nye initiativer. I september blev der afholdt et udbytterigt seminar med ambassadørerne.
ACR repræsenterer nu over 90 % af de organiserede autocamperturister i Danmark, efter at DCU er trådt ind i rådet sammen med DK-Autocam, CamperVenner og Dansk AutoCamper Forening.

Aktive indspil under ‘Eventuelt’
Under punktet Eventuelt blev flere forslag og input givet videre til bestyrelsen:

  • Knud Christoffersen opfordrede ACR til at forsøge at opnå mere direkte indflydelse i turismeorganisationernes beslutningsprocesser.
  • DACF’s formand, Anne Norup, foreslog, at bestyrelsen arbejder mere målrettet med fundraising.
  • Kasserer Jørgen Nielsen benyttede lejligheden til at fremhæve DCU’s betydning som nyt medlem i ACR – både med hensyn til indflydelse og økonomi.

Tak for samarbejdet i 2024
Bestyrelsen har i det forgangne år konstitueret sig med Hans Bækvang som formand, Helmut Madsen som næstformand og Jørgen Nielsen som sekretær og kasserer. Per Frederiksen fungerer som webmaster. I 2024 blev der afholdt fire bestyrelsesmøder.
Formand Hans Bækvang afsluttede generalforsamlingen med en stor tak til bestyrelsen, ambassadørerne og alle samarbejdspartnere for et godt og konstruktivt samarbejde i 2024.


Tidligere artikelAfgifter fordoblet på nye autocampere