Tekst og foto: Michael Christiansen, 3691

Rothenburg ob der Tauber, der ligger i det vestlige Franken, er ren romantik. Historien fremstår næppe så imponerende og levende i nogen anden by. Her taler brostenene om middelalderens hemmeligheder og magi, som det var konger og kejsere. Hvert år nyder gæster fra hele verden en drømmende pause fra de rastløse hverdage under bymurenes beskyttelse. Hver aften guider nattevægteren en tur gennem de maleriske gader – følg med ham på en uforglemmelig oplevelse! 

Torvet med rådhuset til venstre og turistkontoret i den hvide bygning med gavlen ud mod torvet.

Et kejserligt slot fra 1142 repræsenterer byens begyndelse. I 1274 blev byen forhøjet til en ”fri rigsstad”, hvilket gjorde Rothenburg til en af de vigtigste bystater op igennem middelalderen. I 1631, under Trediveårskrigen, indkvarterede General Tilly sine 40.000 soldater i Rothenburg, og byen blev en central station for katolske og protestantiske soldater gennem krigen. De sidste soldater forlod byen i 1650. Krigen, belejringer og plyndringer og en stor krigserstatning, som byen måtte betale efterfølgende, betød, at byen mistede halvdelen af sin befolkning, og derfor stoppede byudviklingen. Men selv efter at have mistet sin betydning i de følgende århundreder forblev Rothenburgs middelalderlige centrum uberørt. 

En af byens mange brønde ved torvet og et kig ned af Herrenstrasse med to af Kate Wohlfarts julebutikker.

Under anden verdenskrig blev omkring 40% af den gamle bydel ødelagt i forbindelse med et bombedement i 1945. I de efterfølgende år blev byen omhyggeligt genopbygget og rekonstrueret.

Stemning på torvet med servering foran Ratskeller,

Fire store parkeringspladser

Byen ligger tæt på motorvejen A7 og har fire store parkeringspladser, der alle rummer godt 150 biler. I forbindelse med P2 er etableret en større plads for autocampere, Der er toiletter ved alle fire p-pladser. Der er god rutevejledning til P-pladserne fra byens indfartsveje. Og alle pladserne ligger i gåafstand fra centrum.

Middelalder kriminalmuseum.

Med over halvanden million dagsgæster om året vil det være synd at sige, at Rothenburg ob der Tauber er en uopdaget perle. Men der er sådan set ikke noget at sige til, at rigtig mange mennesker gerne vil besøge den lille by i det nordøstlige Bayern.

Bag de intakte bymure gemmer der sig nemlig en særdeles velbevaret middelalderby, der har hele pakken: et smukt rådhus, hyggelige gyder og skæve bindingsværkshuse. 

Smalle brostensbelagte gade med flotte og farverige bygninger.

Fire km bymur

Rothenburg ob der Tauber er omgivet af en fire kilometer lang bymur. Tag en frisk gåtur på muren og få et indtryk af byen. Undervejs er der flere tårne, du kan bestige.

Byen er kendt for sine Snebolde – lækre kager der fås i flere varianter og størrelser.

Markedspladsen – Denne store plads i midten af byen lægger grund til nogle af Rothenburg ob der Taubers mest imponerende bygninger. For eksempel det enorme renæssance-rådhus med den tilhørende kneipe, ratstrinkstube. Midt på pladsen står St. Georg-brønden fra 1446.

Find din egen kryddersnaps – og få den i den flaske, du også selv vælger.

Plönlein – Den lille plads, Plönlein er uden tvivl det mest fotograferede sted i byen. Og det er da også svært at holde fingrende fra smartphonen, når man pludselig står foran et skævt, gult bindingsværkshus flankeret af ikke mindre end to byporte.


Tidligere artikelVær opmærksom på nye regler i fem større danske byer
Næste artikelDet historiske grænseland