Guide til rastning og campering

136

Autocamperturisme giver for de fleste at os med autocampere en unik kombination af frihed og komfort, men det er vigtigt at kende de gældende regler for parkering af autocampere. Her er en oversigt over de forskellige typer veje, forskellen på begreber som rastning og campering, og de vigtigste love og reguleringer. Veje i Danmark inddeles lovgivningsmæssigt i tre typer, hver med sine regler:
Offentlige veje (statsveje og kommuneveje):
Her må autocampere køre og parkere, så længe de overholder de almindelige parkeringsregler.
Private fællesveje:
Autocampere må også køre og parkere her under samme betingelser som på offentlige veje.
Private veje:
Her må man køre, hvis vejene fremstår som egnede til motorkøretøjer. Det er dog forbudt at køre i skove og på veje, hvor ejeren har skiltet med kørselsforbud.

Forskellen på rastning og campering
At raste betyder at parkere for at hvile, spise eller sove kortvarigt for at kunne fortsætte sin kørsel forsvarligt. Rastning må finde sted på alle parkeringspladser, så længe man ikke opsætter udstyr som stole, borde eller markiser.
Campering betyder at opholde sig på et område i længere tid med det formål at slå lejr. Dette inkluderer opsætning af telte, fortelte eller lignende. Campering må kun foregå på officielle campingpladser, der er indrettet til formålet.

Parkeringsregler for autocampere
Autocampere må parkere på alle parkeringspladser, så længe de kan holde inden for parkeringsbåsen. Hvis autocamperen er for stor til en almindelig parkeringsplads, skal man benytte særligt afmærkede autocamperpladser eller finde andre lovlige parkeringsmuligheder.

Campingpladser
Ifølge sommerhuslovgivningen og vejlovgivningen må campering kun ske på campingpladser. Dette sikrer, at der er de nødvendige faciliteter til rådighed.
Kommuner kan give tilladelse til mindre campingpladser i særlige tilfælde, såsom ved vandrerhjem eller lystbådehavne.

Bondegårdscampering
Der er særlige regler for campering på bondegårde, hvor der må opstilles op til tre campingenheder uden kommunal tilladelse. Dette er undtaget fra campingreglementet.
Man må kun køre og parkere på private grunde med ejerens tilladelse. Motorkørsel i skovområder er generelt forbudt.

Ansvarlig adfærd
Brug affaldsbeholdere og genbrugsfaciliteter, og efterlad aldrig affald i naturen. Respektér lokalsamfundet ved at minimere støj, især om aftenen og natten. Undgå at parkere på privat ejendom uden tilladelse.
For at sikre en problemfri sameksistens imellem autocamperturister og ikke-autocamperturister er det vigtigt at overholde reglerne for parkering af autocampere og forstå forskellen mellem rastning og campering. Ved at følge disse retningslinjer kan autocamperturister nyde friheden ved deres rejse, samtidig med at de viser respekt for miljøet og lokalsamfundene.
Kilde: https://boligejer.dk/sites/default/files/2021-12/Autocampere%20-%20parkering%20og%20rastning.15_november_2021.pdf


Tidligere artikelFestlig åbning af autocamperpladsen i Sønderborg
Næste artikelHusk vignetterne