Husk vignetterne

336

I mange europæiske lande er der krav om betaling af afgifter for at køre på motorveje og motortrafikveje. Dette gøres for at vedligeholde infrastrukturen og for at regulere trafikmængden. Afgifterne kan variere betydeligt fra land til land og kan betales på forskellige måder, herunder motorvejsmærkater (vignetter) og elektroniske betalingssystemer. Her er en oversigt over nogle af de systemer, der anvendes i forskellige europæiske lande:

Motorvejsmærkater (vignetter)
Flere lande kræver, at bilister køber en vignet, som skal placeres i forruden på køretøjet. Vignetten fungerer som bevis for, at afgiften er betalt. Disse vignetter kan købes for forskellige perioder (dag, uge, måned, år). Eksempler på lande, der bruger vignetter, inkluderer:

 • Østrig
 • Schweiz
 • Slovakiet
 • Slovenien
 • Tjekkiet

Elektroniske betalingssystemer
Nogle lande anvender elektroniske betalingssystemer, hvor bilister registrerer deres køretøj og betaler afgiften elektronisk. Dette system kan indebære brug af en transponder, der placeres i bilen, og betaling sker automatisk ved at passere betalingsstationer. Eksempler på lande, der bruger elektroniske betalingssystemer, inkluderer:

 • Italien
 • Frankrig
 • Spanien
 • Portugal

Miljømærkater
Ud over motorvejsafgifter har flere europæiske byer og lande også indført miljøzoner, hvor kun køretøjer med bestemte miljømærkater må køre. Disse mærkater tildeles baseret på køretøjets emissionsniveauer og kan være nødvendige for at køre i visse byområder. Eksempler på lande med miljømærkater inkluderer:

 • Tyskland (Umweltplakette)
 • Frankrig (Crit’Air)
 • Østrig
 • Italien (i visse byer)

Betalingsmuligheder
Disse afgifter og mærkater kan ofte købes online, på tankstationer, eller ved grænseovergange. Det er vigtigt for rejsende at sikre sig, at de har den nødvendige vignet eller elektroniske registrering før de kører ind i et land eller område, hvor afgifter er påkrævet, for at undgå bøder.

Planlægning af rejse
For at planlægge en rejse gennem Europa og sikre, at man har de nødvendige afgifter og mærkater, kan det være nyttigt at besøge officielle hjemmesider for vejafgifter og miljømærkater i de pågældende lande. Der findes også apps og tjenester, der kan hjælpe med at administrere disse krav.

Motorvejsmærkater kan købes flere forskellige steder afhængig af hvilket land du skal køre i. Her er en liste over hvor du kan købe motorvejsmærkater i nogle af de europæiske lande, der kræver dem:

Østrig

 • Online: Via ASFINAG’s officielle hjemmeside.
 • Tankstationer: Nær grænsen og inde i landet.
 • Automatisk betaling: Via Go-Box for tunge køretøjer.

Schweiz

 • Online: Via den officielle schweiziske posthjemmeside.
 • Tankstationer: Ved grænseovergange og i hele Schweiz.
 • Grænseovergange: Ved indrejse til Schweiz.

Slovakiet

 • Online: Via den officielle eZnamka hjemmeside.
 • Mobilapp: eZnamka app tilgængelig for iOS og Android.
 • Tankstationer: Ved grænseovergange og i Slovakiet.
 • Automater: Ved større betalingsstationer.

Slovenien

 • Online: Via den officielle DARS hjemmeside.
 • Tankstationer: Ved grænseovergange og i hele Slovenien.
 • Grænseovergange: Ved indrejse til Slovenien.

Tjekkiet

 • Online: Via den officielle eDalnice hjemmeside.
 • Mobilapp: eDalnice app tilgængelig for iOS og Android.
 • Tankstationer: Ved grænseovergange og i hele Tjekkiet.
 • Automater: Ved større betalingsstationer.

Ungarn

 • Online: Via den officielle matrica-portal.
 • Mobilapp: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató app tilgængelig for iOS og Android.
 • Tankstationer: Ved grænseovergange og i hele Ungarn.
 • Automater: Ved større betalingsstationer.

Rumænien

 • Online: Via den officielle e-vignette hjemmeside.
 • Tankstationer: Ved grænseovergange og i hele Rumænien.
 • Postkontorer: I hele landet.

Bulgarien

 • Online: Via den officielle bgtoll hjemmeside.
 • Mobilapp: BGTOLL app tilgængelig for iOS og Android.
 • Tankstationer: Ved grænseovergange og i hele Bulgarien.
 • Automater: Ved større betalingsstationer.

Købsmetoder
De fleste lande tilbyder muligheden for at købe vignetter online, hvilket kan være en nem og bekvem løsning. Mange lande har også dedikerede apps, hvor du kan købe og administrere dine motorvejsmærkater.
Det er vigtigt at købe og aktivere din vignet, før du kører ind på betalingsvejene for at undgå bøder. Hvis du planlægger at rejse gennem flere lande, skal du sørge for at købe vignetter for hvert af de lande, du skal køre i.


Tidligere artikelGuide til rastning og campering
Næste artikelFærre unge mister livet i trafikken