Stellplads, Aire de Camping-Car og Bobilparkering – kært barn har mange navne

223

Europa byder på et væld af overnatningsmuligheder for autocampere, og disse specielle pladser går under forskellige navne afhængigt af, hvor i Europa du befinder dig. Uanset om du kalder det stellplads, Aire de Camping-Car eller Bobilparkering, er det essentielt at vide, hvad disse pladser kan tilbyde.
En stellplads er simpelthen en parkeringsplads for autocampere, hvor man kan overnatte. Disse pladser er som regel billigere end traditionelle campingpladser. Betalingen sker ofte via en automat, hvor du kan bruge kort.
Stellpladser kan variere meget i deres faciliteter. Nogle tilbyder overvågning og bom for øget sikkerhed, samt mulighed for vandpåfyldning, el-tilslutning og tømning af autocamperens tanke.
Faciliteter som toilet og bad findes sjældent, men det kan forekomme på de bedre pladser. Stellpladser har ofte en åben 24/7-politik, hvilket giver stor fleksibilitet i forhold til ankomst og afgang.

Beliggenhed
Stellpladser placeres ofte i nærheden af byer, turistattraktioner, smukke naturscenerier, lystbådehavne eller supermarkeder. De drives enten af private initiativtagere eller lokale myndigheder med henblik på at tiltrække flere turister. I mindre byer kan stellpladser ligge centralt, men generelt skal man forvente at skulle gå eller cykle for at nå byens centrum og de primære seværdigheder.

Forskellige navne
Selvom konceptet er det samme over hele Europa, har stellpladserne forskellige navne:

  • Tyskland: Stellplatz/Wohnmobil-stellplatz/Reisemobil-Stellplatz
  • Norge: Bobilplasser/Bobilparkering
  • Sverige: Ställplats/Husbilsplats
  • Frankrig: Aire de Camping-Car/Aire de Service Camping-car/Aire de stationnement camping-car
  • Italien: Aree di Sosta/Area Camper/Sosta Camper
  • Spanien: Areas de servicios/Parkings para autocaravanas

Vejvisning
Der findes mange værktøjer til at finde stellpladser på din rejse. App’s som “Stellplatzfuehrer.de”, der er delvist oversat til dansk og har ca. 600 danske autocamperpladser. Herudover er der “Park4night”, “Camping App-EU” og “Campercontact”, som er uvurderlige og tilbyder omfattende søgefiltre, der hjælper dig med at finde den perfekte overnatningsmulighed. For dem der foretrækker en fysisk guide, kan “ADAC Stellplatzführer Deutschland und Europa” være et godt valg.

Gode Stellplads-Apps:

Gode Stellplads-Websites:

Moral og etik på stellpladsen
En stellplads er ikke en campingplads, så det er vigtigt at tage hensyn. Sæt markiserne forsigtigt op og sørg for, at din gasgrill ikke generer andre. Respektér pladsens regler, hold området rent og vær hensynsfuld over for dine naboer.


Tidligere artikelEn mindeværdig weekend: Familietræf i Thyborøn Camping
Næste artikelOplev sommerens eventyr med Campingunivers.dk