Forsøgsordningen for autocampere på Bornholm gøres permanent

2332

I april sidste år sendte AutoCamperRådet et såkaldt bekymringsbrev til Bornholms Regionskommune med henvisning til Solskinsøens manglende autocamperpladser.
Rådet foreslog, at centralt placerede parkeringspladser i større byer blev forbeholdt autocampere. Tidsbegrænset til 3-5 timer og åbent hele året. Parkerings- og overnatningspladser ved lystbådehavnene. Tidsbegrænset til 1-3 overnatninger, men hele døgnet og mulighed for betaling. Flere naturpladser til parkering og overnatning hele året og flere tømmestationer.
AutoCamperRådet henviste til forsøgsordningen på øen i sommeren 2020 og 2021, hvor det var muligt for autocampere at parkere på Nørrekås Lystbådehavn, Hasle Havn og Tejn havn for 216 kroner pr. overnatning. Med i prisen var blandt andet strøm, vand, bade- og toiletfaciliteter og WiFi.
Et forsøg, der skulle have været evalueret inden højsæsonen 2022, men af uransagelige grunde ikke blev det.

Det lysner
Men nu lysner det for autocamperturisterne som besøger klippeøen i Østersøen. Natur-, Miljø- og Planudvalget besluttede i sidste uge på et møde blandt andet at anbefale, at forsøgsordningen med autocampere fra 2020 og 2021 bliver gjort permanent.
De senere år er der begyndt at komme flere og flere autocampere til Bornholm, og som ACR har gjort opmærksom på, har det været udfordrende at finde parkeringsmuligheder. Det var netop den kendsgerning der fik Bornholms Regionskommune til at indføre en forsøgsordning i 2020 og 2021, hvor autocampere kunne parkere og overnatte på tre af øens kommunale havne og få adgang til havnens faciliteter mod betaling. Den forsøgsordning er nu blevet evalueret, og udvalget har besluttet at gøre ordningen permanent.

OBS på p-forbud i nattetimer
Man har i udvalget også erkendt, at der er nogle parkeringspladser, der er meget belastede af autocampere, og der har vi sagt “god” for, at man ikke kan parkere dér om natten i tidsrummet mellem 23 og 06, oplyser Helle Munk Ravnborg (Ø), der er forperson i Regionens Natur-, Miljø- og Planudvalget. Parkeringspladser på øen hvor der ikke må parkeres om natten er p-pladsen ved Skovgade i Svaneke og Kjærenæs-grunden i Allinge.

Helle Munk Ravnborg siger, at hun håber, at en del af autocamperne vil finde vej til nogle af øens campingpladser som følge af beslutningen, og at det samtidig vil gavne alle på øen.
– Vi håber, vi kan finde en løsning, hvor vi både som beboere og besøgende på vores havne og andre skønne steder ikke føler os generede af autocamperne, men også at autocamperne så kan være de steder, hvor de må være og ikke alle mulige andre steder, siger hun til TV2 Bornholm.

Kritik af langsom evaluering
Der har været kritik fra forskellige sider, at evalueringen af forsøgsordningen ikke blev lavet straks efter sæsonen 2020-2021, således at autocamperne havde haft klarhed over mulighederne for parkering på øen i 2022. Men af ikke oplyste grunde blev denne evaluering først lavet i foråret 2023.
– Det ville da have været skønt at have sådan en evaluering her, inden sæsonen 2022 startede. Det er jo bedre, end når sæsonen er slut, det er der ingen, der kan være i tvivl om, siger Helle Munk Ravnborg.
Louise Lyng Bojesen, Centerchef for Natur, Miljø og Fritid er ansvarlig for blandt andet de kommunale havne på øen og dermed også for den evaluering, afdelingen havde valgt at udskyde.
Begrundelsen for udsættelsen var blandt andet på, at der ikke var ressourcer nok i afdelingen til at løse alle opgaver, og derfor har man været nødt til at prioritere.


Tidligere artikelNyt kropas med overraskelser
Næste artikelStadig håb for 4250 kg for kørekort-B