Bydele skal kunne udelukke benzin- og dieselbiler

573

Alle landets kommuner skal ifølge bredt politisk flertal kunne forbyde benzin- og dieselbiler i afgrænsede zoner. Ifølge FDM er det flertal af autocamperturister, som i de næste mange år ikke har udskiftet deres autocamper med en bil, der fremdrives vha. batterier, kan de lukkes ude af bykernerne.
Alle landets kommuner får mulighed for at sættes indkørsel forbudt-skilte op til benzin- og dieselbiler. Aftalen bakkes op af regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Lovforslaget ventes at blive fremsat i efteråret. Herefter kan kommunerne nemlig oprette såkaldte nulemissionszoner for at forbedre luftkvaliteten og fremme overgangen til elbiler.

To zoner
Kommunerne vil kunne vælge mellem to typer zoner:

  • en zone for persontrafik, hvor privatejede person- og varebiler, motorcykler, knallerter og taxaer omfattes.
  • en zone der ud over persontrafik også omfatter erhvervskøretøjer. Lastbiler over 12 tons og busser undtages nulemissionszonekravene.

Ifølge aftalen skal alle landets kommuner hver kunne oprette én nulemissionszone. Det skal ske som en forsøgsordning, som skal evalueres efter tre år. De nulemissionszoner, der etableres i forsøgsordningen, er dog permanente og vil ikke udløbe ved evalueringen.
FDM oplyser, at borgmestrene i København og Aarhus har vist interesse for at indføre nulemissionszoner, og FDM vil følge arbejdet med nulemissionszoner tæt. For det er vigtigt, at kommunerne sikrer alternative transportløsninger, hvis de forbyder danskerne adgang til f.eks. byerne i deres benzin- og dieselbiler.
Kilde: FDMs Nyhedsbrev


Tidligere artikelAfvask af autocamper efter vinteren
Næste artikelFerie for Alle 2024