Få hurtige advarsler om ”uheld forude”

497

Nu er det muligt for bilister i Danmark at få notifikationer om fare på vejen direkte i bilen ved hjælp af livedata fra Vejdirektoratet om trafikfarlige situationer. Tid er en afgørende faktor, når du kører på motorvejen og pludselig bliver konfronteret med en uforudset fare, der kræver handling. Det kan være en bilulykke, der er sket for få minutter siden, tabte genstande eller påkørte dyr på kørebanen. Hvad end det er, så kan det få trafikanter til at bremse op og foretage en undvigelsesmanøvre.
Derfor er det vigtigt, at information om trafikfarlige hændelser bliver kommunikeret ud til trafikanterne så hurtigt som muligt. Og hvor det før skete via et datafeed, der blev opdateret hvert 10. minut, så tilbyder Vejdirektoratet nu liveopdateringer. Det betyder, at bilproducenter og leverandører af navigations- og korttjenester nu kan bruge Vejdirektoratets data til at sende advarsler om trafikfarlige situationer ud i folks biler – blot få sekunder efter at hændelsen er registret af Vejdirektoratets Trafikcenter.
Volvo Cars har som de første valgt at benytte sig af denne mulighed, og derfor kan ejere af kompatible Volvo-biler nu modtage alarmer om ”uheld forude” i bilens display, mens de kører.
”Der findes allerede masser af gode navigationstjenester, man kan abonnere på i sin bil, men hvor de typisk har fokus på at vise den hurtigste rute fra A til B, så gør vores data, at man også kan få besked om trafikfarlige hændelser, når de sker. En hurtig advarsel om ”uheld forude” er med til at skærpe chaufførens opmærksomhed, så man får tid til at sænke hastigheden og øge afstanden til den forankørende, inden man når frem til det uheld, der er sket længere fremme på ens rute,” siger Stine Bendsen, der er afdelingsleder for Vejdirektoratets Trafikcenter.

Hastighed betyder alt
Vejdirektoratet har helt særlige forudsætninger for at vide, hvad der sker ude på vejene, og denne information gælder det om at få ud til trafikanterne, mens den stadig er relevant. I Vejdirektoratets Trafikcenter bliver trafikken overvåget 24 timer i døgnet året rundt. Trafikcentrets opgave er at overvåge, informere og agere, blandt andet med det formål at kalde mandskab ud til at håndtere akutte hændelser og koordinere med politiet.
”Når vi opfanger eller får viden om en hændelse, så får vi lynhurtigt lagt det i vores system, så vi kan sprede budskabet til så mange som muligt og sende mandskab ud for at sikre stedet. Få sekunders forsinkelse i udsendelsen af denne information kan i den kritiske periode mellem, at der sker et uheld, til at hjælpen kommer frem, have kæmpe værdi. Det gælder ikke kun den enkelte trafikant, men også samfundet, da det kan reducere antallet af følgeuheld,” siger Stine Bendsen.

Volvo Cars først i Danmark
Den seneste tid har Volvo Cars analyseret Vejdirektoratets data om uheld, og nu er bilproducenten klar til at lancere en ny alarmfeature i alle kompatible Volvo-modeller, der kører i Danmark. Dermed bliver Volvo-bilejere de første i Danmark til at se et rødt advarselsikon dukke op på skærmen med Vejdirektoratets trafikinformation i realtid. 
”Vores ‘Accident Ahead Alert’ kan med vores banebrydende sikkerhedsteknologi hjælpe Volvo-førere med at undgå ubehagelige overraskelser og samtidig bidrage til at gøre vejene sikrere for alle,” siger Åsa Haglund, der er leder af Volvo Cars’ sikkerhedscenter.
”Takket være vores samarbejde med Vejdirektoratet og andre samarbejdspartnere i initiativet Data for Road Safety kan vi nu præsentere ‘Accident Ahead Alert’-funktionen og fortsætte med andre sikkerhedsinnovationer,” siger hun.
Kilde: Vejdirektoratet


Fakta
Vejdirektoratets Trafikcenter udsender typisk 3-4.000 trafikmeldinger om farlige hændelser på statsvejene i løbet af en måned. Trafikmeldingerne handler om uheld, havarerede køretøjer, tabt gods, spøgelsesbilister, køretøjer i brand, døde dyr på kørebanen, levende dyr på kørebanen, mennesker på kørebanen, olie på kørebanen mm.
Når der sker et uheld på statsvejene, bliver Vejdirektoratets Trafikcenter bekendt med uheldet via alarmcentralen, trafikanter, P4 Trafik (som har studie i Trafikcentret) eller ved at det bliver opdaget på overvågningskamera.
Efter at have registreret hændelsen sender Vejdirektoratets Trafikcenter en trafikmelding afsted i datafeedet med information om uheldet. Derudover bliver der rekvireret mandskab til at håndtere situationen på vejen.
Vejdirektoratets nye trafikinformationsdatafeed ”Traffic Events and Road Works (changes)” benytter en AMQP-teknologi, der lynhurtigt sender ændringer i informationen afsted til de firmaer, der abonnerer på disse ændringer, til brug i trafikinformationstjenester. Datafeedet, der er målrettet firmaer, kan tilgås gratis via ”Dataudveksleren”.


Tidligere artikelUdvidelse af B-kørekortet til 4,25 tons
Næste artikelFrivillighed er alfa og omega