Sådan fastholder du spændingen på batterierne i autocamperen

605

Kort fortalt er der fire måder, hvorpå du kan fastholde spændingen på dine batterier. Man kan tanke strøm fra elnettet, og her skal man være opmærksom på, om bilen har en jordfejlsafbryder for sikkerhedens skyld. Ældre biler kan have gavn af at opgradere lader og kabler. En god lader skal kunne levere mindst 1/10 af batteriets kapacitet i ampere.
Så kan man hente strøm til batterierne via ladning fra bilens generator. Men obs på, at generatoren primært oplader bilens startbatteriet og ikke bodelsbatterierne fuldt ud. For at få en bedre ladning kan man installere kraftigere kabler eller en separat generator til bodelsbatterierne.
Og så selvfølgelig opladning via solceller, der jo både er en effektiv og billig måde at lade batterierne på, især om sommeren. Og ikke mindst den mest miljøvenlige måde at fastholde spændingen på batterierne. Det er bedst at installere så store solceller som muligt for at øge kapaciteten. Og man bør anvende en god regulator for at optimere energien fra solcellerne.
Man kan også lade på batterierne via en ekstra generator eller andet ladeudstyr. En booster kan forbedre ladningen fra bilens generator ved at øge spændingen. Og en brændselscelle, som Efoy, kan være en god løsning om vinteren, når solcelleladning er utilstrækkelig.
Man kan også medbringe en Powerbank til at oplade mindre enheder uden at bruge bodelsbatteriet, ligesom det muligt at bruge flere ladere parallelt for at sikre konstant og effektiv opladning.

Valg af Udstyr:
Solceller er ideelle til sommerbrug og lange køreture.
Brændselsceller er gode til korte ture, vinterbrug og højt strømforbrug.
For de teknologisk interesserede kan en kombination af sol- og brændselsceller være den bedste løsning.
Ved at vælge det rigtige udstyr og opladningsmetode kan man sikre, at bodelsbatterierne altid er klar til brug, og at strømmen aldrig slipper op på turen.


Tidligere artikelKom til Familietræf i Thyborøn 29/6-1/7
Næste artikelØ-hop med autocamperen på Danmarks småøer: Kultur, mangfoldighed og udfordringer